2017. május 26. Péntek,  Fülöp és Evelin  
   
 
 
KöszöntőKórházunkról Szakrendeléseink Osztályaink Egynapos sebészeti szakellátásMinőségirányítás BetegségmegelőzésBetegtájékoztatókTudományos előadások programjaiKórházi alapítványok Hasznos információk Hírek közlemények HirdetőtáblaDolgozói kedvezményekEurópai Uniós pályázataink
 
 
 


Ellátás racionalizálása a Réthy Pál KórházbanElérhetőség, megközelítésVárólista
Lelkigondozói szolgálat
Lelkigondozói szolgálat

Füzesi Kornél evangélikus lelkész, lelkigondozó

Elérhetőség: +36 20 2011145-ös számon vagy e-mailben: kornel.fuzesi@evangelikus.hu
 

2004-ben végeztem az Evangélikus Hittudományi Egyetem lelkész szakán. Tanulmányaim alatt és után több pasztorálpszichológiai blokkszemináriumon vettem részt, melyeket Dr. Hézser Gábor vezetett. Ezeken az alkalmakon többek között a lelkigondozói kompetenciánk határaival, ön- és emberismerettel foglalkoztunk. Az egyetem elvégzése után gyülekezeti lelkész voltam. 2012 szeptemberétől pedig a Magyarországi Evangélikus Egyház megbízásából a békéscsabai dr. Réthy Pál Kórház és Rendelőintézet kórházlelkésze vagyok.

Mindenkinek vannak problémái. Vannak olyanok, amelyeket könnyűszerrel önmagunk oldunk meg. Néha komplikáltabb problémával találjuk szembe magunkat, amelyekre nagyobb figyelmet fordítunk. Ezek nagy része megoldódik imádkozás közben, saját erőfeszítéseink következtében. Személyes problémáink nyugtalanítanak bennünket, akadályt jelentenek mindennapi tevékenységeinkben, ám a legtöbbjük hamar megszűnik. Olykor előfordul, hogy egy problémával szemben tehetetlenek vagyunk. Ilyenkor tanácsért fordulunk másokhoz: barátainkhoz, családtagjainkhoz vagy olyanhoz, akinek ez a „szakmája": pszichológushoz, lelkigondozóhoz, pszichiáterhez. 

Lelkészként, lelkigondozóként szívesen találkozom a kórházi ellátottakkal, azok hozzátartozóival és nem utolsó sorban a kórházi személyzet tagjaival: orvosokkal, nővérekkel, ápolókkal, valamint a működésért felelős igazgatáson dolgozókkal. 

A lelki beszélgetőtárssá többféle úton leszek: leggyakrabban az orvosok, nővérek delegálnak ahhoz a beteghez, akit nyugtalannak látnak, akinél lelki problémát észlelnek vagy aki keresztény. Máskor a kollégáim, a gyülekezeti lelkészek kérnek meg arra, hogy menjek be a gyülekezetükhöz tartozó kórházban fekvő beteghez. Többször előfordul az is, hogy a problémájával hozzám forduló személy vagy annak hozzátartozói közvetlen engem keresnek meg telefonon vagy akár e-mail útján.

Meggyőződésem, hogy az odafigyelő meghallgatás mindenki számára fontos nemtől, kortól vallási meggyőződéstől és felekezeti hovatartozástól függetlenül. A lelki beszélgetések jó részében nem is derül ki, hogy lelkész vagyok. Ez mindig a beszélgetőtárstól és a beszélgetés tartalmától függ. A megnyíláshoz szükséges bizalmi légkör sokszor a betegágy mellett, máskor egy üres kórteremben vagy akár a nővéri teakonyhában, esetleg éppen a folyosón alakul ki. Nyilvánvaló, hogy ez utóbbi esetekben gyakori a kizökkenés. A hosszabb, 60-90 perces bizalmi légkör fenntartásához szükséges az erre a célra fenntartott helyiség használata.

Célom, hogy az odafigyelő meghallgatás által Isten szeretetét közvetítsem, amely segítő, gyógyító, felszabadító hatású mind a beteg, mind az orvos, mind pedig a hozzátartozók számára.

 

Foglalkozás egészségügyi Kft.Aranymérleg GyógyszertárLelkigondozói szolgálatBiztonsági tanácsadóSürgősségi betegellátásÁllásajánlatokBetegelégedettségi kérdőív LinkekBetegségekről érthetően Gyógyszer információkSzavazás
Jelenleg nincs szavazási kérdésünk!